Futbol’da Bir Halkla İlişkiler Faaliyeti Olarak Sosyal Medya Kullanımı

Teknolojinin neredeyse tüm zamanımıza hükmettiği günümüzde, mazisi 10 yıl öncesine dayanan sosyal ağlar modern futbolun vazgeçilmez bir pazarlama enstrümanı olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor.
Sosyal medyanın doğuşu ve durdurulamaz yükselişi sayesinde artık pazarlamanın meşhur 4P’sinin son halkası olarak bilinen tutundurma faaliyetlerinin büyük çoğunluğu da internet üzerine taşındı. Önceleri televizyonun gücüne erişmesi çok zor denilse de günümüzde internet; reklam, halkla ilişkiler ve kişisel satış da dâhil tüm tutundurma elemanları için hedef kitle ile bir buluşma platformu vadediyor. 

Facebook, Twitter, Google+, İnstagram gibi kullanıcı sayısının milyarları bulduğu ve en önemlisi de hedef kitlenin doğrudan belirlenebildiği dijital mecralar, hedef kitleye doğrudan ulaşma imkânı sağlıyor.


Futbol’da Sosyal Rekabet Kıyasıya!

Pazarlarındaki müşteri sayısı milyarları bulan global markalardan, küçük esnafa kadar tüm ticari işletmeler için “Satış” vadeden sosyal medya, elbette eğlence sektörünün bir numarası olarak yorumlayabileceğimiz Futbol’un da yeni pazarlama platformu.

Eğer sporu bir sektör(1) olarak değerlendirecek olursak, şüphesiz sosyal medyayı spor kulüpleri için taraftarıyla(2) özdeşleşeceği ayrıcalıklı bir iletişim aracı olarak gösterebiliriz.

Real Madrid, Bayern Münih, Manchester United gibi dünya çapında taraftarı, dolayısıyla alıcısı olan global spor kulüpleri interneti sadece kulüp bilgi ve haberlerini paylaşacağı bir araç olarak kullanmıyor, sosyal medyadaki hesapları ile önceleri yalnızca spor müsabakaları esnasında buluştuğu taraftarıyla artık her an birlikte olabiliyor.

Sosyal Medya sayesinde spor kulüpleri ile taraftarlar arasındaki duygusal bağ güçlenirken, Facebook, Twitter gibi yoğun olarak kullanılan ağlar üzerinde yürütülen kampanyalar ve paylaşım çeşitliliği farklı boyutlardan kulüp gelirlerine katkı sağlayabiliyor.

Özellikle futbolda başarı yakalamış kulüpler, yüz milyonlara varan sosyal medya takipçileri için; kulüp kültürü ve değerlerinden de yola çıkarak oluşturduğu kimlik ve hedef kitlenin ilgisini çekecek paylaşımlarla taraftarlarının adeta kulüple yaşamasına imkan tanımakta.

Sosyal Medya’nın pazarlama faaliyetlerinde böylesine etkili olması, hali hazırda spor kulüpleri ile taraftarları arasında mevcut bulunan bağın güçlendirilebileceği eşsiz bir ortam. Spor kulüplerine bu pazarlama fırsatını sunan sosyal medya, kulüpler için yeni bir rekabet ortamını da beraberinde getiriyor.

Futbol kulüplerinin sosyal medyayı aktif olarak kullanmasının altında yatan “Futbolda ancak mali olarak güçlüysen zirveye yarışında olabilirsin.” gerçeği, yaşanan sosyal rekabetin de temelini oluşturuyor. Bu gerçekten yola çıkacak olursak sahadaki rekabetten galip çıkmanın yolu da yönetim başarısından geçiyor. Dolayısıyla tıpkı stadyumlardaki coşkuyu sağlamak için tribünlerini doldurma arzusunda olan yöneticiler, bir tutundurma faaliyeti olarak sosyal medyada da doğru adımları atmak zorunda.

Panzerlerin Bal Arı’ları Sosyal Medya’da İddialı

Avrupa’nın seyirci otalamasında rekortmen kulübü Borissa Dortmund, maçlarındaki uygun bilet politikasının yanında Sosyal Medya’da da yürüttüğü çalışmalarla taraftarlarının gönlünü almaya devam ediyor. Her ne kadar rakibi Bayern Münih’in takipçi sayısın uzağında olsa da 12 Milyona yaklaşan Facebook ve 1.5 Milyona yakın Twitter takipçisiyle taraftarları ile arasındaki iletişimi canlı tuttuğunu söyleyebiliriz.

Bal Arı’larının bu başarısın sırrı ise sosyal medya üzerinden yürüttüğü paylaşım çeşitliliği. Örneğin her maç için Facebook üzerinden etkinlik oluşturan Alman ekibi, takımın tüm gününü kurgusal görüntülerle taraftarı ile paylaşıyor. Futbolcular ve teknik ekiple özel röportajlar, günün en ilginç olayı, maç günü fotoğrafları Dortmund için sıradan paylaşımlar olurken, onları rakiplerinden farklı kılan ise taraftar profiline özgü paylaşımlar yapmaları.

Bu özel paylaşımlar; bazen bir taraftarın kulüple yaşadığı bir anı, bazen tribünde takıma bağlılığını yansıtan bir taraftarın etkileyici yüz ifadesi bazense farklı ülke vatandaşlarından oluşan fun grupları için çeşitli dillerde mesajlar içerinden mesajlar olabilmekte.

Diğer taraftan lisanslı ürün tanıtımı, promosyon ürün çekilişleri, deplasmana özel nostalji paylaşımları ve her paylaşımın altına yapılan taraftar yorumlarına hızlı ve sempatik cevaplar kulübün sosyal medyadaki halkla ilişkiler faaliyetlerini oluşturmakta.

Son olarak Sarı’ların taraftarları ile aralarındaki bağı güçlendiren sosyal medya stratejileri ile tribünlerdeki doluluk oranlarına katkı sağladıklarını da belirtmekte fayda var.


Dünya Markaları Başa Baş Gidiyor!

Avrupa’nın ilk beş büyük liginde mücadele eden takımların sahadaki sportif başarı mücadelesi sosyal medyaya da yansımış durumda. En büyük çekişme ise İspanya’da yaşanıyor. İki dünya markası Real Madrid ile Barcelona 81’er milyon Facebook takipçi sayısı ile dünyada en çok takip edilen kulüp unvanlarını da taşımaktalar.







Futbolda Mobil Uygulama Devri Başladı!

Spor kulüplerinin sosyal medyayı kullanmadaki becerileri cep telefonlarının teknolojik kabiliyetinin artması ve yaygınlaşması ile birlikte mobil uygulamalar ile desteklenmekte. Henüz çok az kulübün hizmete sokabildiği mobil uygulamaları gelecekte çoğu kulüp; marka değerlerini ve imajlarını korumak, farklı taraftar beklentilerini karşılayabilmek için hizmete sokma eğiliminde olacağını söyleyebiliriz.


Sonuç



Pazarlama dünyasında kar amacı güden tüm oluşumlar, teknolojik ilerlemeler sayesinde hayatımıza giren yeni iletişim kaynaklarını kullanarak tutundurma(reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış) faaliyetlerini sürdürmekte. Bu bir zorunluluk değil, bir ihtiyaç. Bu nedenle halkla ilişkilerin yeni ve güçlü mecrası sosyal medya, firmaların en güçlü iletişim aracı. Sosyal Medya’ya spor tarafından baktığımızda ise bir öyküsü olan kulüpler, sosyal medya sayesinde taraftarıyla aralarındaki bağı daha da güçlendirme peşinde. Konuya özellikle futbol penceresinden baktığımızda milyonlarca taraftarı olan futbol kulüpleri, modern futbolun bir gereği olarak taraftarlıktan müşteriliğe giden süreçte maç günü, reklam, sponsor, naklen yayın ve mağaza gelirlerini arttırmak istiyorsa mutlak surette hedef kitlesi ile daima yakın temas içinde olması gerekiyor. Sosyal medya da günümüzde bu ihtiyacı giderecek etkili bir mecra.








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder