AB Gençlik Değişimi Projelerine Katılmak İsteyen Kurum/Kuruluş ya da Gençler İçin Birkaç Bilgi!

Gençlik Değişimi Projeleri, gençlerin eğitim ve kültür alanında AB ile entegrasyonu açısından sıra dışı bir deneyim vadediyor. 



Başta program ülkeleri olmak üzere ortak ülkelerin de katılımı ile büyük bir coğrafyada gerçekleşen projeler, 13-30 yaş grubu gençlerin en az bir kere içinde bulunulması gereken organizasyonlar.

Avrupa Komisyonu önceleri Gençlik Programı adı altında yürüttüğü Gençlik Değişimi projelerini 2014 yılından itibaren Erasmus+ çatısı altında sürdürmeye devam ediyor. Projeyi yazan kurum ya da grubun ev sahipliğinde gerçekleşen değişim projeleri, en az iki program ya da ortak ülkelerinden 16 gencin katılımıyla gerçekleşiyor. Program detaylarına pek de girmeden özellikle Avrupa’da gerçekleşen ve potansiyel Türk ortaklar/katılımcılar için yol haritası niteliğindeki birkaç bilgiyi paylaşmakta yarar var.



Ortaklık Süreci


Ulusal Ajanslar kontrolünde ve  evsahibi kurum ya da grup koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Gençlik Değişimi projelerinde ortak kuruluş olarak yer alabilmek için iki durum söz konusu. İlki internet üzerinden ortaklık ilanlarının takip edilmesi, ikincisi ise daha önceden diyalog halinde olunan kurum ya da kişilerle bir proje üzerinden yeni bir işbirliğine gidilmesi.

Şunu belirtmekte fayda var ki; ilk defa bir projede ortak statüsünde bulunacak gençlik grupları, kamu kurumları ya da STK’ların Balkan ülkelerindeki projelere yoğunlaşmaları hem proje deneyimi kazanmak hem de bu ülkelerin daha az tercih edilen ülkeler arasında olması nedeniyle kabul görme olasılıkları artacaktır.


Ayrıca yine ilk kez ortaklık yapacak kurumların; gençlik alanındaki mevcut çalışmaları, proje deneyimleri, üye profilleri, personel yapısı gibi özellikleri de olası bir ortaklık için fark oluşturacak kriterler olarak söylenebilir.



AB ülkelerinin özellikle de Almanya, İspanya, İngiltere gibi dominant ülkelerin Türkiye’den ortak kurum tercihinde bulunmaları için kurumsal deneyim ve kapasiteye ayrıca önem göstermektedirler. Bu nedenleri ise; geçmiş yıllarda uygulanan projelerde Türk ortakların eksik katılımcı göndermesi, projelere hazırlıksız gidilmesi gibi durumlar.

Söz konusu bu olumsuzluklar, ülkemiz hakkında bir ön yargı oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ancak zengin Türk kültürü ve yüksek proje motivasyonunun bu olumsuz ön yargıları ortadan kaldırabileceğini söyleyebiliriz.


Gelelim ortaklık sürecindeki aşamalara; Öncelikle proje başvuru dönemlerinin takip edilmesi gerekiyor. Şubat, Nisan ve Ekim aylarında başvurular projeyi yazan kurumun kendi Ulusal Ajansına yapılıyor. Projede ortak olarak yer alacak kurumlar da ortaklık belgelerini projeyi yazan kuruma projenin yazılma esnasında elektronik ortamda göndermesi gerekiyor. Ayrıca yine ortak kurumun bir “pic” numarası alması gerekmekte.

Bir gençlik değişimi projesinde ortak olarak yer almak için elbette sadece ortaklık konusunda anlaşmak ve resmi evrakları hazırlamak yetmiyor. Projenin konusu, faaliyetler, öncelikler, beklentiler, riskler, katılımcı profilleri gibi konularda da proje sahibi kurum ile birlikte projenin şekillenmesine katkı sağlamak gerekiyor. 


Elbette tüm bu hazırlıkların sonuca ulaşabilmesi için ev sahibi kurum tarafından yazılan projenin kabul edilmesi (hibe almaya hak kazanması )gerekiyor. Yazılan projenin kabul edilmesi halinde ise ortak kurum için katılımcıları belirlemek, motivasyonlarını sağlamak, seyahat/sağlık sigortalarının yaptırmak, pasaport ve ulaşım belgelerini tamamlamak, kültür gecesi için donanım ve malzemelerin hazırlamak gibi görevler söz konusu.





Gençlik Değişimi Projesinde Katılımcı Olmak

Erasmus+ Gençlik Programı kapsamındaki değişim projelerinde katılımcı olarak yer almak isteyen gençler için süreç pek de farklı değil. Yıl içinde özellikle yaz aylarında yüzlerce projenin gerçekleştiği program ülkeleri (34) ve AB’ye ortak ülkeler (22) de yüzlerce proje gerçekleştirilmekte. Bu noktada bu projelerde boy göstermek isteyen gençler için birçok yol söz konusu. Sıralamak gerekirse;
  • Gençlik alanında aktif STK ya da kamu kurumlarının hali hazırda yürüttüğü mevcut ortaklıklar kapsamındaki “Katılımcı Aranıyor” ilanlarını takip etmek,
  • Özellikle gençlik değişimi projelerinde aktif STK ya da kamu kurumlarında gönüllü olarak proje departmanlarında çalışmak,
  • Faaliyet alanı gençleri ilgilendiren STK ya da bir kamu kurumunda sorumluluk üstlenip Gençlik Projeleri departmanı oluşturmak ve projeler için yeni ortaklıklar oluşturmak,
  • Herhangi bir resmi statüsü olmayan bir gençlik grubu kurmak ve grup olarak bir projede ortak statüsünde yer alabilmek için çalışmalar yürütmek,
  • Son dakika iptalleri nedeniyle “Acil pasaportu olan katılımcı…” başlığı ile proje ortağı kurum kuruluşların sosyal medyadaki duyurularını takip etmek,

Gençlik değişimi projelerinde yer alacak gençler için elbette İngilizce (genelde ortak dildir) önemli bir konu. İngilizce'si iyi olan bir katılımcı projelerde yer alma açısından avantajlı konumda. Bu hem temsil yeteneği hem de projedeki özgüven açısından önemli bir kıstas. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki AB Komisyonun bu konuda bir zorunluluğu yok. Bu zorunluluğunun olmamasının nedeni ise yapının “Anadilde İletişim” ve “Yaygın Eğitim” konusundaki hassasiyetler.

Nereden Takip Edebilirim?

Gençlik Değişimi projeleri için hem ortaklık ilanlarını (partner olarak da geçmektedir) hem de katılımcı ilanlarını takip etmek için en önemli kaynak sosyal medya. Sosyal medyada yer alan yüzlerce partner bulma grupları yeni ortaklıklar için umut vaat edici olabilir. Bunlarla birlikte Gençlik Değişimi Projeleri üzerine ciddi çalışmalar yürüten kurum kuruluşların sosyal medya hesapları da projelerde yer almak isteyen gençler için bir durak konumunda. Ayrıca web siteleri de kurum/kuruluş ve gençler için önemli bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

Faydalı Olabilecek Bazı Linkler

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder